Ποια τα οφέλη της Ψυχολογίας ως εφαρμοσμένη επιστήμη;

Η εφαρμοσμένη Ψυχολογία μπορεί να προσφέρει μια σειρά από μικρά και μεγάλα οφέλη στον καθένα από εμάς. Αυτά εντοπίζονται όχι μόνο στην απαλλαγή από κάποιο σύμπτωμα, σωματικό ή ψυχικό, που κάνει την εμφάνισή του για να μας ειδοποιήσει πως «κάτι δεν πάει καλά», αλλά και σε μια ποιότητα στην καθημερινή ζωή, όπου το αίσθημα της ισορροπίας, μέσα σε συνθήκες που τείνουν προς την ανισορροπία, κυριαρχεί.

Κάθε άνθρωπος διαθέτει έναν ενδογενή μηχανισμό αυτοθεραπείας ο οποίος, όταν είναι ενεργοποιημένος, συμβάλει στην αποκατάσταση της προσωπικής ισορροπίας και του εξασφαλίζει ποιότητα στην καθημερινότητά του. Μια σειρά ωστόσο από προφανείς αλλά και αφανείς παράγοντες μπορούν να μπλοκάρουν το μηχανισμό αυτό, με αποτέλεσμα σωρεία σημαντικών αλλά και λιγότερα σημαντικών προβλημάτων να εισβάλουν στη ζωή του και να απομακρύνουν την ποθητή ισορροπία.

Σχέσεις και γάμοι που «δεν βγαίνουν», «δύσκολα» παιδιά, εργασιακή εξουθένωση, μη ικανοποιητική κοινωνική ζωή, προσωπικά όνειρα και ταλέντα που χάνονται, είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να διαβρώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Συχνά στις συνεδρίες, σε μία προσπάθεια να εξηγήσω την χρησιμότητα της επιστήμης της Ψυχολογίας και τα οφέλη από την εφαρμογή της,  χρησιμοποιώ την παρακάτω περιγραφή:

«Έστω ότι κάθε ένας από εμάς, έχει ένα κουβάρι μαλλί, το οποίο καθώς αρχίζει να ξετυλίγεται, μπερδεύεται σε μερικά σημεία και κάνει κόμπους και θηλιές. Καθώς αποφασίζουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το μαλλί για να πλέξουμε κάλτσες να ζεσταθούμε, καλούμαστε να εντοπίσουμε και να λύσουμε τους κόμπους και τις θηλιές, και στη συνέχεια να πιάσουμε τις βελόνες και να πλέξουμε τις κάλτσες που θέλουμε. Κάποιοι το καταφέρνουν μόνοι τους, αξιοποιώντας προηγούμενες εμπειρίες, παραστάσεις, και δεξιότητες. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν μικρούς οδηγούς. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να καθίσουν δίπλα σε δασκάλους της τέχνης του πλεξίματος».

Ο Ψυχολόγος, ως κύριος εκφραστής της επιστήμης της Ψυχολογίας, αναλαμβάνει έργο όχι απλά συνοδευτικό στην προσπάθεια του εκάστοτε ανθρώπου για ποιότητα στη ζωή, αλλά γίνεται «παιδαγωγός του», αυτός δηλαδή που θα του δείξει την τέχνη της Ψυχολογίας για να θυμηθεί και να χρησιμοποιήσει εκ νέου τις αυτοθεραπευτικές του ικανότητες

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως, η Ψυχολογία και δη η εφαρμοσμένη, μπορεί να ωφελήσει τον καθένα μας, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και με ποικίλους τρόπους, αρκεί να την καλωσορίσουμε.