Το συναισθηματικό ημερολόγιο του φθινοπώρου

Καθώς οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού μας αποχαιρετούν, οι ευχές για «κάλο χειμώνα» δίνουν και παίρνουν μεταξύ των ανθρώπων. Τι γίνεται όμως με το φθινόπωρο; Πώς και μας διαφεύγει; Μπορεί από συνήθεια στα μέσα Οκτωβρίου να αρχίζουμε να κατεβάζουμε τα χειμερινά μας ρούχα ή να διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας για τη νέα σεζόν, είναι όμως σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας στις ιδιαίτερες πραγματικότητες του φθινοπώρου και να τις γευτούμε.

Το φθινόπωρο αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για εξάσκηση στο «εδώ και τώρα». Εστιάζοντας την προσοχή μας στο πριν, συνηθίζουμε να αναπολούμε τις καλές ζεστές μέρες του καλοκαιριού – μέχρις ότου κοιταχτούμε στον καθρέφτη και συνειδητοποιήσουμε πως ακόμα φοράμε κάτι «ελαφρύ». Αντίστοιχα, αν εστιάσουμε την προσοχή μας στον επικείμενο χειμώνα, μπορεί να πιάσουμε τον εαυτό μας να κρυώνει, προτού προλάβει το τσουχτερό κρύο να κάνει την εμφάνισή του. Το μυστικό είναι να καταφέρουμε να δούμε το φθινόπωρο, όχι σαν μία «μεταβατική» περίοδο ανάμεσα σε δύο καλά προσδιορισμένες εποχές, αλλά σαν μια ολότητα που ταιριάζει όμορφα ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα.

Το φθινόπωρο επιπλέον είναι μία πλούσια συναισθηματικά περίοδος, γεμάτη αναμνήσεις, καθώς συνδέεται με τα χρόνια στο σχολείο. Μπορεί για τους περισσότερους  να μοιάζει με μια περίοδο έντονης προετοιμασίας για την χρονιά που ξεκινάει, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στο αύριο. Αν όμως αφεθούμε στον ρυθμό και στην ενέργεια του φθινοπώρου, θα ανακαλύψουμε ήχους, μυρωδιές και εικόνες από το παρελθόν που έχουν καταγραφεί στη μνήμη μας και δύνανται να μας ταξιδέψουν σήμερα σε γεγονότα, συναισθήματα και διαθέσεις του τότε.

Ο Σεπτέμβρης ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης δεν είναι πάντα εύκολοι μήνες αλλά για τους περισσότερους από εμάς μπορούν να γίνουν πλούσιοι σε εμπειρίες . Τρία μυστικά που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε αυτό είναι:

  • Μην το απορρίπτετε προκαταβολικά. Είναι σημαντικό να εστιάσετε την προσοχή σας στο εδώ και το τώρα για να εντοπίσετε τις ομορφιές που έχει και ενδεχομένως έχετε αγνοήσει. Ξεχάστε τον Γενάρη και τον Ιούλιο. Τώρα είναι Οκτώβριος!
  • Δείτε το φθινόπωρο από μόνο μου σαν μια οντότητα. Παρατηρήστε το, και διώξτε την όποια κριτική διάθεση ή προκατάληψη. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μαγευτεί από την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του, τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις του. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να το γνωρίσετε.
  • Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τα καλύτερα στοιχεία του φθινοπώρου για εσάς. Δείτε τον εαυτό σας μέσα στο φθινόπωρο και εντοπίστε τα στοιχεία εκείνα που σας αρέσουν και σας ταιριάζουν και αξιοποιήστε τα με έναν ευχάριστο τρόπο.

Καλό φθινόπωρο!