Πρώτη μέρα στο σχολείο

Κάθε χρόνο ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο και –σχεδόν κάθε χρόνο – οι γονείς προβληματίζονται για τις προκλήσεις που μπορεί να  συναντήσουν κατά την πρώτη μέρα του παιδιού τους στο σχολείο. Για κάποια παιδιά, η αρχή της σχολικής χρονιάς μοιάζει να είναι εύκολη, καθώς γεμάτα ενθουσιασμό τρέχουν μέσα στο χώρο του σχολείου, διερευνούν το καινούριο περιβάλλον, και πολύ γρήγορα σμίγουν με τους συμμαθητές τους και συμφιλιώνονται με τη φιγούρα του δασκάλου. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά δυσκολεύονται να αποχωριστούν τους γονείς τους, βιώνουν το σχολείο σαν απόρριψη από τους γονείς και, όχι σπάνια, εμφανίζουν κάποια συμπτώματα, όπως  κοιλόπονο ή δυσκολίες στον ύπνο το προηγούμενο βράδυ.

Τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς, συχνά δυσκολεύονται να αποχωριστούν μεταξύ τους και η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς απαιτεί αμφότεροι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Για τα παιδιά επιπρόσθετα η προσαρμογή στο σχολικό πλαίσιο και η δημιουργία νέων σχέσεων με συμμαθητές και δασκάλους, πέρα από τον αποχωρισμό από το οικογενειακό περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό οι γονείς είναι σημαντικό να μάθουν να αντέχουν να αποχωρίζονται τα παιδιά τους, να μάθουν να εμπιστεύονται τους δασκάλους, να υποστηρίζουν τις νέες εμπειρίες των παιδιών τους και να τα επιτρέψουν να προσεγγίσουν το σχολείο με το δικό τους τρόπο.

Για να κάνετε τη μέρα αυτή πιο εύκολη και το παιδί, αλλά και για σας, δοκιμάστε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:

  • Ξυπνήσετε νωρίς.  έτσι θα μπορέσετε να έχετε χρόνο για ένα πρωινό γεύμα αλλά και να διαχειριστείτε τις όποιες εντάσεις προκύψουν χωρίς πίεση χρόνου.
  • Μην αναφέρεστε στο πόσο θα σας λείψει το παιδί σας.  Έτσι δεν θα το επιβαρύνετe με τις δικές σας ανησυχίες, τις οποίες μπορείτε να συζητήσετε με κάποιον τρίτο.
  • Εστιάστε στην ευχαρίστηση. Αν συνοδέψτε το παιδί σας στα σχολείο, μπορείτε να γνωρίσετε το χώρο μαζί, να συναντήσετε το δάσκαλο και να επισημάνετε στο περιβάλλον στοιχεία που γνωρίζεται ότι το ευχαριστούν.
  • Σε περίπτωση που το παιδί σας αναστατωθεί, αναγνωρίστε του το συναίσθημά του  και ζητήστε του να σας πει τι θα το έκανε να νιώσει καλύτερα.
  • Ζητήστε τη βοήθεια του δασκάλου. Σε περίπτωση που το παιδί σας αρνείται να σας αφήσει να φύγετε, αξιοποιήστε την εμπειρία του δασκάλου με αντίστοιχες περιπτώσεις και ενισχύστε τη μεταξύ τους σχέση
  • Κάντε μία σύντομη αποχώρηση. Πάρτε τον απαραίτητο χρόνο με το παιδί και τον δάσκαλο, όμως όταν είναι να αποχωρήσετε, απλά αποχωρήστε. Μια σύντομη αποχώρηση σας μπορεί να είναι πιο βοηθητική από έναν μακρόσυρτο αποχαιρετισμό.