Παθητική επιθετικότητα (Μέρος ΄Β)

Πώς να διαχειριστώ την παθητική επιθετικότητα του άλλου; Ποιά είναι η πιό εποικοδομητική ανταπόκριση;

Είναι δύσκολο να διαχειριστείς τον χειρισμό που ενέχει η  παθητική επιθετικότητα. Αυτοί που την εφαρμόζουν είναι ειδήμονες και μπορεί ακόμα και να μην  κατανοούν πόσο καταστροφική είναι η συμπεριφορά τους. Για να σπάσεις τον φαύλο κύκλο επιδίωξε να τους εμπλέξετε σε έναν διάλογο μαζί σου. Ρώτησε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις:

«τι σκέφτεσαι;»

«γιατί παραμένεις σιωπηλός;»

«τι θα ήθελες να κάνω τώρα»

«τι βλέπεις σαν επόμενο βήμα;»

«πως θα ήθελες να αντιδράσω σε αυτή σου τη στάση/συμπεριφορά;»

«πώς βλέπεις να λύνεται το θέμα;»

«Τι σε ενοχλεί;»

Περίμενε να ακούσεις την απάντηση που θα σου δώσουν. Απέφυγε να τους προσβάλεις ή να τους χλευάσεις, αλλά μην παρακαλέσεις. Προσπάθησε να τους ενθαρρύνεις να μιλήσουν για τη δική τους ιστορία χωρίς να διακόπτεις, να συμπληρώνεις ή να διορθώνεις, χωρίς να απομακρύνεις το βλέμμα σου, να κάνεις μορφασμούς, να εκφράζεις θυμό, να σαρκάζεσαι ή να αντιμιλάς. Με το που αρχίζουν να μιλάνε, παύουν να είναι παθητικοί. Δούλεψε πάνω σε έναν διάλογο με υπευθυνότητα και σεβασμό, και εστίασε στο θέμα που έχει προκύψει. Ενεργήστε σαν ισότιμοι και μείνετε ήρεμοι και επικεντρωμένοι στο θέμα που σας απασχολεί. Αναλάβετε αμφότεροι την ευθύνη και αναγνωρίστε το μερίδιο που σας αναλογεί. Απολογηθείτε ή δεχτείτε την απολογία του άλλου αν είναι απαραίτητο.

Εναλλακτικά, δώσε τους χρόνο και ζήτησε τους να σε ενημερώσουν για το πότε είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Τέλος, η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν απλά να πείς «βρίσκω την συμπεριφορά σου παθητικά επιθετική. Είναι πολύ εχθρικό και καταστρεπτικό για τη σχέση μας και καθόλου αποτελεσματικό στο να βρεθεί λύση. Θα ήθελα να έχεις μια πιο θετική και λιγότερο εχθρική προσέγγιση. Τι είναι αυτό που σε θυμώνει;». Να είσαι προετοιμασμένος για μια ποικιλία αντιδράσεων όπως άρνηση, εκδίκηση, προσβολές αυτό-δικαιολόγηση και επιπλέον παθητικά επιθετικούς χειρισμούς. Προσπαθήστε από κοινού να δουλέψετε επί της διαχείρισης του κύκλου του θυμό.

Πώς να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Σε περίπτωση που αναγνωρίζεις παθητικά επιθετικές συμπεριφορές στον εαυτό σου και θέλεις να το αλλάξεις, μπορείς να κάνεις κάτι από τα ακόλουθα:

  • Ενίσχυσε το εσωτερικό κέντρο ελέγχου με το να αναλαμβάνεις ευθύνη για το τι κάνεις αλλά και τι επιτρέπεις να κάνουν σε σένα.
  • Αύξησε την ειλικρίνεια στην επικοινωνία σου με τους άλλους
  • Αντιμετώπισε τα προβλήματα  που προκύπτουν και άφησε την προσωπική διαμάχη
  • Επίλυσε τον θυμό σου
  • Υιοθέτησε μια πιο αισιόδοξη οπτική

Δούλεψε προς μια αυθεντική ταπεινότητα υιοθέτησε μία απλή και συμμετρική συμφωνία όπου «δεν θα σε πατήσω/παραβιάσω και δεν πατηθώ/ παραβιαστώ».